Diætisterne kalder dem superfood og helt tilbage til vikingetiden, har østers været en god og sund ernæringskilde. Vadehavet bugner af østers, der er lige til at plukke og nyde.
Forestil dig, at du står midt i Vadehavets vidtstrakte landskab. Tidevandet har trukket sig tilbage, og havbunden ligger blottet. Og lige dér – midt i det flade vandlandskab – kan du samle din egen mad. Friske, danske østers. Direkte fra naturen. Ingen emballage, ingen mellemled. Kun dig, havet og tidevandet.
Vi glemmer det ofte i en verden af supermarkeder og frosne varer, men i Danmark har vi adgang til råvarer i verdensklasse – ikke mindst i vores egne kystområder. Østers fra Vadehavet er et godt eksempel på det. Her kan man høste og spise direkte af naturens overflod, uden at gøre skade – tværtimod.
Østerssæsonen begynder i oktober og varer til april. Vandet skal være kold, så man undgår bakterier. Den gamle tommelfingerregel om, at østers skal spises i måneder med “r” i, holder stadig.
Stillehavsøstersen, der i dag findes i store mængder i Vadehavet, er ikke oprindeligt hjemmehørende, men trives så godt, at den flere steder regnes som invasiv. Derfor er det ikke kun tilladt, men faktisk ønskeligt, at man plukker løs. At spise dem er i dette tilfælde ikke kun en sanselig oplevelse, men også en form for naturpleje.
Vi tilbyder to forskellige østersture i samarbejde med professionelle naturvejledere. Turene tilbydes februar-marts og oktober-december. Det er vigitg at have styr på tidevand, vind og vejr, når man begiver sig ud i Vadehavet. For din egen sikkerheds skyld anbefaler vi derfor at tage turen med en uddannet guide. Vi tilbyder guidede østersture sammen med vores Østers Deluxe ophold.
I mødes ved Vadehavscentret. Turene starter ved diget eller på Mandø. Skal I til Mandø, kører I efter guiden via Låningsvejen. Selve østersturen er en gåtur på 2-5 km. Varighed 3-4 timer inkl. introduktion og evt. udlevering af waders, som Vadehavscentret udlåner, hvis I skal igennem en kort vandrende.
I mødes ved Vadehavscentret, hvorfra I guides videre til dagens destination. Selve østersturen er en gåtur på ca. 8 km. Varighed 4-5 timer inkl. introduktion og udlevering af waders, som Vadehavscentret udlåner. Turen kræver at I er raske og i almindelig form. Ikke for børn eller gangbesværede. Man skal være min.150 centimeter høj og kunne gå 10 kilometer. I skal gennem en vandpassage på omkring 700 meter, hvor I måske går vand til livet.
Der er højt til himlen og turene foregår i de kolde måneder. Huske derfor varmt vind- og vandtæt tø, en hue og varme handsker, udover arbejdshandsker. Vadehavscentret stiller waders til rådighed i størrelse 36-50. Foruden praktisk og varm påklædning kan det være en fordel at medbringe skiftetøj til I kommer retur, hvis I imod forventning bliver våde. Tag lidt og spise og drikke med.
Pluk østersene og læg dem i en spand uden vand eller en køletaske, og gerne med kølelementer. Lad spanden/køletaske stå udenfor, indtil I skal hjem. Østersene kan holde sig i nogle dage på køl.
Vi har sammensat et Østers Deluxe ophold, hvor I bor to nætter i en skøn ferielejlighed med hotel komfort og morgenkomplet. På andendagen byder vi på østersaften på en af Ribes bedste restauranter. Vælg et ophold med eller uden en guidet østerstur.
Kom med i Østersværkstedet, hvor I sammen med vores engagerede eventmager får lov til at åbne friske østers, lave lækre toppings og tilberede delikatesserne, så I kan nyde dem naturel og grillet.
Det hele foregår i vores hyggelige grillhus i Ribe Byferie.
Til østers hører naturligvis champagne, der åbnes med sabel. Vi serverer også smagsprøver på lokalproduceret mjød.
Se mere om Østersværkstedet
Ribes smukke bymidte danner rammen om den årlige festival. Lær alt om tillberedning, gå på marked med både østers og delikatesser, nyd Den store Østersmiddag og kom med på guidede østersture i Vadehavet.
Hvornår må man plukke danske østers?
Fra oktober til april, når vandet er koldt og bakterievækst minimal. Alle måneder med "r".
Hvilke østers findes i Vadehavet?
Vadehavet rummer primært stillehavsøsters. Det er en invasiv art.
Hvordan åbner man en østers med en østerskniv?
Brug en østerskniv og et fast underlag. Hold dem med en klud om og med den flade side opad. Før kniven ind ved skallens spidse ende og vrik forsigtigt, til skallerne giver sig. Skær dens muskel over på indersiden af den øverste skal og fjern den. Tjek for skallerester, og skær den fri af nederste skal.
Hvordan opbevarer jeg østers, jeg vil have med hjem?
Hold dem kolde ved 4–8°C (køleskabstemperatur). Læg dem gerne i en køletaske med køleelementer, når du transporterer dem hjem.
Læg dem med den buede (dybe) side nedad. Det hjælper med at bevare væsken inde i skallen og forlænger deres holdbarhed.
Opbevar dem tørt og åndbart. Må ikke ligge i vand eller tætlukkede plastikposer. Opbevar dem i et fugtigt viskestykke i en skål i køleskabet. De har brug for at “ånde”.
Skyl dem ikke før brug. Vent til du skal åbne og spise dem. Skylning kan starte forrådnelse og fjerne deres naturlige beskyttelse.
Østers, der er korrekt opbevaret, kan holde sig i op til 5 dage – men jo friskere, desto bedre.
Klassisk mignonette
Finthakket skalotteløg, rødvinseddike og sort peber.
Citrus og urter
Friskpresset citron, revet citronskal og finthakket persille eller dild.
Æble og ingefær
Finthakket æble, friskrevet ingefær og et strejf af limesaft.
Soja og sesam
Sojasauce, lidt riseddike, sesamolie og ristede sesamfrø.
Champagne og skalotteløg
Et skvæt champagne og et par dråber skalotteløgsmarmelade eller gele.
Gratinerede med hvidvin og panko
Hvidvin, fløde, lidt dijonsennep og panko-rasp.
Ostegratinerede med spinat (Rockefeller-style)
Dampet spinat, fløde, hvidløg, parmesan og lidt chili.
Ovnbagte med fennikel og appelsin
Fintsnittet fennikel, appelsinsaft og smør – frisk og sød smag.
Tomat og urter ("Provençalsk" stil)
Hakkede tomater, hvidløg, timian og smør.
Fløde og porre
Blancheret porre i skiver, fløde og lidt citronskal – cremet og mild.
I ovnen: Forvarm ovnen til 200°C (180°C grader varmluft). Læg østersene i et ovnfast fad med groft salt, så de står stabilt. Fordel toppings, og bag i 6–10 minutter ved 200°C til overfladen er gylden, og østersen lige netop har sat sig.
Hvidløgssmør og purløg
Smør rørt med hvidløg, citronsaft og hakket purløg.
Parmesan og persille
Revet parmesan, smør og hakket persille – gratineres til gylden.
Chili og lime
Smør med frisk chili, limezest og en anelse honning.
Bacon og løg
Smør med sprødstegt bacon og finthakket løg – salt og umami i ét.
Barbecue og brun farin
En smule BBQ-sauce rørt med brun farin og lidt røget paprika.
Sådan griller du østers: Læg de rensede, åbnede østers med kød i den dybe skal på grillen. Grill i 3–5 minutter evt. med, til toppingen bobler og kødet lige netop trækker sig lidt sammen. Brug gerne indirekte varme eller en bakke med havsalt til at holde dem stabile.